Spelers uitdagen in Words&Birds

Uitdagen en motiveren

Uit ervaring weten we dat gemotiveerde leerlingen vanzelf meer gaan inloggen. Spelers uitdagen om meer uit de spellen te halen zorgt voor een hoger gebruik van Words&Birds. Een hoger gebruik betekent automatisch ook een effectiever gebruik aangezien iedere leerling altijd oefent op het eigen niveau. We hebben voor u een aantal suggesties om spelers uit te dagen. 

1. Maandtoppers
Laat per week of per maand weten welke leerling de meeste opgaven heeft gemaakt. Zo beloont u inzet en heeft iedere leerling evenveel kans om een maandtopper te zijn. U kunt het aantal gemaakte opgaven controleren in de backend onder Resultaten – Opgaven gemaakt.

2. Wie is miljonair?
Vergelijk het totaal aantal munten van leerlingen en bepaal per maand wie de ‘rijkste speler’ is. Leerlingen kunnen hun muntenaantal zelf terugvinden in hun spelomgeving. U kunt het totaal vinden door in de resultaten te klikken op ‘bekijken’ achter de naam van uw leerling en vervolgens op gebruiker gegevens te klikken. Doordat munten enkel gerelateerd zijn aan inzet, beloont u inzet en staat het los van het niveau van uw leerlingen. Zo kan iedere leerling de ‘rijkste speler’ worden, een zwakke leerling die meer oefent is ‘rijker’ dan een goede leerling die minder vaak oefent.

3. Stijgers en dalers
Vergelijk de scores van het groepsoverzicht in de resultatenpagina met een printscreen van de scores van een eerder groepsoverzicht van bijvoorbeeld een maand geleden. Op basis van de kleuren kun je zien welke leerling vooruit is gegaan, welke gelijk is gebleven of zelfs in score is gedaald. De leerlingen die een stijging hebben laten zien worden beloond met een prijsje. Dit kan bijvoorbeeld een sticker zijn, iets lekkers of extra tijd op de computer. Op deze manier richt je je op vooruitgang per leerling, ongeacht op welk niveau een leerling oefent. Hiermee maakt iedere leerling evenveel kans om beloond te worden.

4. Best gepimpte prijzennest
Met het oefenen verdienen spelers munten welke ze kunnen inruilen voor virtuele prijzen. Met deze prijzen kunnen spelers hun prijzennest ‘pimpen’. Welke leerling heeft de prijzennest met de meeste prijzen? Welke leerling heeft de prijzennest met de duurste prijzen? Welke prijzennest ziet er het mooist uit? Allemaal vragen die u uw leerlingen kunt voorleggen. De prijzennest is voor spelers de beloning voor het oefenen, reden te meer om ze trots te maken op hun gepimpte prijzennest.

5. Klassenmuntjes
Er zijn veel scholen waarbij (bijna) alle klassen oefenen in Words&Birds. Zo’n school zou ook een klassencompetitie kunnen aangaan. Hierbij wordt per klas gekeken hoeveel muntjes er gezamenlijk zijn verdiend en dit vergeleken met andere klassen. Er kan ook een vergelijking plaatsvinden op het aantal opgaven dat is gemaakt.

Heeft u een andere leuke manier om uw leerlingen te motiveren? Deel het met ons en andere docenten op onze Facebookpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf u in voor de nieuwsbrief.