• Top 5
  meest gestelde vragen
 • Words&Birds
  wat is het?
 • Words&Birds
  hoe werkt het?
 • Adaptief
  wat is dat?
 • Techniek
  gaat er iets mis?
 • Onderwijs
  voor wie en waarom?
 • Abonnement
  hoe inschrijven en opstarten?
 • [toon alles]
Top 5 - meest gestelde vragen

Kan ik de tijd in de spellen uitschakelen?

Nee, het is niet mogelijk het tijdselement in de spellen uit te schakelen. Tijd is namelijk een belangrijk aspect van ons adaptieve systeem. Tijd en accuratesse bepalen het niveau van de opgaven die een speler aangeboden krijgt.

Kan ik een bestelling per overschrijving betalen?

Ja, u kunt uw bestelling per overschrijving betalen. U kiest dan tijdens het bestelproces als betaalmethode 'Overschrijving'. U ontvangt dan per mail een bevestiging en factuur. U heeft 14 dagen de tijd om de factuur te betalen. Als u meer wilt lezen over het betalen van een bestelling, bekijk dan deze handleiding.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten.

Spelers: vraag aan je leerkracht of ouder wat je wachtwoord is.
Andere gebruikers: klik hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen.

Hoe kan ik de beschikbaarheid van de spellen van mijn leerlingen/ kinderen instellen?

U kunt per speler, klas of school bepalen welke spellen in de basisomgeving en welke in de bonusomgeving zichtbaar zijn. Zo bepaalt u voor iedere speler welke spellen ze moeten/kunnen oefenen. Dit kunt u doen in de backend onder Beheer – Spelinstelling. Wanneer u dit niet doet bepaalt het programma automatisch welke spellen in de basis- en bonusomgeving worden geplaatst.
Wilt u meer weten over het instellen van beschikbaarheid van spellen, bekijk dan dit korte uitlegfilmpje of deze handleiding.

Hoe kan ik het moeilijkheidsniveau van de spellen instellen?

Words&Birds is volledig adaptief. Het programma geeft altijd opgaven op het niveau van de speler. Dit gebeurt volledig automatisch. Het kan dus dat spelers andere opgaven maken dan waar ze op dat moment in de lesstof mee bezig zijn.
De groepsinstelling wordt gebruikt om het startniveau te bepalen wanneer een kind voor het eerst inlogt. Daarnaast wordt de groepsinstelling gebruikt om de resultaten te vergelijken met alle andere gebruikers in dezelfde groep.

Spelers kunnen binnen de leeromgevingen van Oefenweb ook invloed uitoefenen op het moeilijkheidsniveau van de spellen om het uitdagender of makkelijker te maken. Dit doen ze in de spelomgeving door op het icoontje te klikken met minder of meer ‘zweetdruppeltjes’. Uiteraard blijven ze op hun eigen niveau oefenen maar ze maken het op deze manier wel iets moeilijker of makkelijker. Dit heeft ook invloed op de waarde van de muntjes die ze verdienen met het geven van een goed antwoord. In de moeilijke stand zijn de muntjes twee keer zoveel waard als in de gemiddelde stand. Wanneer een leerling kiest voor makkelijke opgaven zijn de muntjes nog maar de helft waard van de normale waarde.

Words&Birds - wat is het?

Wat is Words&Birds?

Words&Birds is een online oefenprogramma waarmee leerlingen van 8 tot en met 15 jaar spelenderwijs de schriftelijke vaardigheden Engels oefenen en automatiseren op hun eigen niveau. Words&Birds biedt leerkrachten tevens een innovatief volgsysteem. De voortgang van leerlingen is direct en tot in detail te volgen zonder dat ze hiervoor toetsen hoeven af te nemen.

De belangrijkste kenmerken van Words&Birds:

 • Adaptief: Iedere leerling krijgt automatisch opgaven en feedback aangeboden op zijn of haar eigen niveau. De succeservaring is voor elke leerling gelijk.
 • Spelend leren: Words&Birds biedt leerlingen een uitdagende webomgeving waarin zij op een leuke manier de Engelse taal oefenen.
 • Volgsysteem: De backend, het beheerdersgedeelte van Words&Birds, biedt gedetailleerde informatie over de resultaten en voortgang van leerlingen. Leerkrachten kunnen Words&Birds inzetten als hoogfrequent leerlingvolgsysteem om het taalniveau van hun leerlingen te bepalen zonder dat ze toetsen hoeven af te nemen.
 • Online oefenen: Words&Birds is een online programma waardoor het zowel op school als thuis en op een computer of tablet gebruikt kan worden. Doordat het een methode-onafhankelijk oefenprogramma is, kan het naast iedere lesmethode worden ingezet.
 • Eenvoud en kwaliteit: Words&Birds vereist geen onderhoud en werkt volledig geautomatiseerd dankzij het meetsysteem dat aan de basis staat van ons programma en is ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam.
 • Universiteit van Amsterdam (UvA): Words&Birds is een product van Oefenweb. Oefenweb is opgericht door de UvA en ontwikkelt volledige adaptieve en online oefenprogramma's voor het onderwijs. De kern van onze adaptieve programma's is het meetsysteem waarmee de ontwikkeling van leerlingen gevolgd wordt over tijd. Hierdoor worden leerlingen altijd op hun eigen niveau uitgedaagd en biedt het leerkrachten realtime inzicht in hun resultaten.

Door wie is Words&Birds ontwikkeld?

Words&Birds is een product van Oefenweb. Oefenweb is ontstaan vanuit wetenschappelijk onderzoek en in 2009 opgericht door de Universiteit van Amsterdam (UvA). Als één van de eerste in Nederland ontwikkelde Oefenweb volledig adaptieve en online oefenprogramma’s voor het onderwijs. Words&Birds is in 2015 gelanceerd. Het programma is te gebruiken naast de overige producten van Oefenweb: Rekentuin en Taalzee.

Voor wie is Words&Birds geschikt?

Words&Birds is geschikt voor alle leerlingen die spelenderwijs Engelse taalvaardigheden willen oefenen. Words&Birds is oorspronkelijk ontwikkeld voor spelers in de bovenbouw van het basisonderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Wat zijn de doelen van Words&Birds?

Words&Birds heeft als doel elke leerling een optimale leeromgeving te bieden en leerkrachten te ontzorgen en ze van betrouwbare informatie te voorzien over de voortgang van hun leerlingen.

Words&Birds maakt het leren efficiënter, leuker en uitdagender voor elke leerling dankzij de adaptieve en online werking. Leerlingen oefenen spelenderwijs op hun eigen niveau zowel op school als thuis en op een computer of tablet. Doordat elke leerling altijd het merendeel van de opgaven goed maakt is de succeservaring voor elke leerling positief.

Words&Birds helpt leerkrachten optimaal en effectief onderwijs te bieden aan hun klas middels de eenvoudige werking en het volgsysteem dat direct toegang biedt tot betrouwbare en inzichtelijke rapportages. Nakijken en toetsen afnemen is niet nodig waardoor het leerkrachten veel tijd scheelt. Ook is Words&Birds makkelijk in te zetten en naast elke methode te gebruiken.

Tot slot biedt Words&Birds wetenschappelijke onderzoekers anonieme spelersdata die waardevolle informatie geven over hoe kinderen Engels leren. Het is de missie van Oefenweb zoveel mogelijk leerlingen een optimale online leeromgeving te bieden, zoals Words&Birds, zodat onderwijs en onderzoek elkaar versterken.

Wat zijn toekomstplannen van Words&Birds?

Oefenweb zal Words&Birds in de komende periode in verschillende opzichten blijven vernieuwen. Zo komen er nieuwe spellen bij en breiden we de bestaande spellen uit met extra opgaven.

Op termijn wil Oefenweb haar aanbod uitbreiden met een uniek en toetsvrij leerlingvolgsysteem. Dit geeft schoolteams inzicht in de voortgang en hiaten van hun leerlingen en het biedt hoogwaardige ondersteuning in hun onderwijsdoelstellingen.

Waar komen de opgaven uit Words&Birds vandaan?

De opgaven voor Words&Birds worden aangeleverd door de taalexperts van Earlybird, een landelijk kenniscentrum voor vroeg vreemdetalenonderwijs Engels (vvtoE).

Words&Birds - hoe werkt het?

Met welk doel kan ik Words&Birds gebruiken

 • U kunt Words&Birds gebruiken om uw leerlingen hun schriftelijke vaardigheden Engelse zelfstandig te laten oefenen en onderhouden.
 • U kunt Words&Birds gebruiken als volgsysteem om een hoogfrequent (bijvoorbeeld wekelijks) beeld te krijgen van de vaardigheden en voortgang van uw leerlingen in relatie tot andere spelers.
 • Words&Birds biedt handvatten voor individuele instructie. Op basis van de foutenanalyses kunt u bijvoorbeeld zien welke leerlingen een foutieve strategie gebruiken.
 • U kunt Words&Birds inzetten als motiverend instrument. Doordat kinderen op hun eigen niveau werken en op speelse wijze oefenen ervaren leerlingen dat taal leuk kan zijn.
 • U kunt Words&Birds inzetten voor specifieke leerlingen. Zowel beginners als gevorderden worden uitgedaagd en gemotiveerd doordat zij op hun eigen niveau werken.

Welke spellen kunnen in Words&Birds gespeeld worden?

Words&Birds bevat inmiddels 8 spellen. Bekijk hier de volledige speluitleg van alle spellen.

Met de spelinstelling bepalen leerkrachten welke spellen in de basis- en bonusomgeving te vinden zijn. Middels dit korte uitlegfilmpje ziet u hoe u dit kunt gebruiken.

Zonder spelinstellingen bepaalt het programma zelf wanneer uw leerlingen de spellen kan spelen en komen er vanzelf nieuwe moeilijkere spellen bij als ze beter worden.

Wat zijn de scoringsregels van Words&Birds?

Met ieder spel kan de speler muntjes verdienen. Bij een goed antwoord verdient de speler alle muntjes die nog zichtbaar zijn. Bij geen antwoord binnen de tijd of door op het vraagteken te klikken, worden er geen muntjes gewonnen of verloren. Bij een fout antwoord verliest de speler de overgebleven muntjes.

Deze scoringsregel ontmoedigt het gokken van antwoorden doordat het spelers meer muntjes kost dan dat het ze kan opleveren. Daarnaast kunnen zowel beginners als gevorderden met deze scoringsregel evenveel muntjes verdienen. Doordat de opgaven in Words&Birds automatisch worden aangepast aan het niveau van de speler hebben alle gebruikers evenveel kans om een opgave goed te maken en dus om muntjes te verdienen. Het aantal verdiende muntjes is dan ook een beloning voor de inzet van de speler ongeacht zijn of haar taalcapaciteiten.

Wat betekenen de scores bij de vogels van de spelers?

De scores bij de vogels lopen van 0 tot 1000. Een score van 100 betekent dat de speler alle opgaven binnen het spel beheerst. We hebben de score 800 geijkt, waardoor deze gelijk staat aan het gemiddelde eindniveau van groep 8. Zo weet u direct of ze dit niveau per spel inmiddels beheersen. In dit korte uitlegfilmpje wordt meer verteld over deze scores.

Voor Rekentuin en Taalzee hebben we ook de scores 300 en 500 geijkt, bij Words&Birds is dit niet het geval. Een score van 500 op een Words&Birdsspel staat dus niet gelijk aan gemiddeld eind groep 5 niveau.

Wat gebeurt er met de gegevens van de spelers?

De UvA gebruikt de geanonimiseerde data voor wetenschappelijk onderzoek met als doel nieuwe wetenschappelijke inzichten te verwerven over schoolse vaardigheden en op deze manier Words&Birds en het onderwijs te kunnen verbeteren. Indien een school of familie niet wil dat de gegevens van hun leerlingen anoniem worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek dan kunnen ze dit aan ons doorgeven. Wij zorgen er vervolgens voor dat de gegevens niet worden opgeslagen. Met deze brief kunnen scholen ouders informeren over Words&Birds en het gebruik van de geanonimiseerde gegevens voor onderzoek.

Hoe werkt de vakantiemodus?

De vakantiemodus is een instelling die beheerders (leerkrachten en ouders) voor Words&Birdsgebruikers kunnen instellen zodat de vogels tijdens de vakantie niet gevangen worden door de poes. Met de vakantiemodus kun je ervoor zorgen dat spelers niet benadeeld worden wanneer ze niet regelmatig oefenen tijdens een vakantie of kampweek.
Tijdens de vakantiemodus kunnen spelers echter wel gewoon blijven oefenen en worden ze beloond zoals ze gewend zijn.
Deze instelling kunt u vinden in de backend onder Beheer – Vakantiemodus. De start- en einddatum kunt u zelf instellen.

Kan ik de tijd in de spellen uitschakelen?

Nee, het is niet mogelijk het tijdselement in de spellen uit te schakelen. Tijd is namelijk een belangrijk aspect van ons adaptieve systeem. Tijd en accuratesse bepalen het niveau van de opgaven die een speler aangeboden krijgt.

Adaptief - wat is dat?

Words&Birds is adaptief. Wat betekent dat?

De spelletjes in Words&Birds zijn adaptief, dat wil zeggen dat de moeilijkheid van de opgaven zich automatisch aanpast aan de vaardigheid van het kind. Hierdoor speelt ieder kind op zijn eigen niveau en zijn de opgaven dus niet gekoppeld aan een klas of leeftijd. Als het kind een opgave niet goed beantwoordt of begrijpt, wordt de volgende opgave automatisch eenvoudiger. De opgaven worden zo gekozen dat iedere speler ongeveer drie kwart van de opgaven goed maakt. Het kan dus wel eens voorkomen dat er een moeilijke opgave tussen zit of een hele makkelijke, maar iedere speler (hoog of laag niveau) zal ongeveer 75% van de opgaven goed doen. Bekijk ook onze explanimation die de adaptieve werking van onze programma's uitlegt.

De opgaven van Words&Birds zijn te moeilijk voor mijn leerling/kind.

Words&Birds is adaptief, dat betekent dat de moeilijkheid van de opgaven zich aanpast aan de vaardigheid van de speler. Bij de eerste keer spelen in Words&Birds zal het programma even moeten zoeken wat het juiste niveau is van de speler. Als een speler snel foute antwoorden geeft, worden er vanzelf makkelijkere opgaven aangeboden.

Zakt het moeilijkheidsniveau van uw leerling/kind niet snel genoeg naar het juiste niveau? Stel de opgaven binnen de spelomgeving van de speler dan in op ‘makkelijk’ (gezichtje met één zweetdruppel) en geef vervolgens een aantal snelle foute antwoorden. De opgaven worden op deze manier snel makkelijker.

Hoe kan het dat een leerling heel andere opgaven in Words&Birds maakt dan in het lesboek?

Words&Birds is adaptief, dat betekent dat de moeilijkheid van de opgaven zich aanpast aan de vaardigheid van de leerling. Hierdoor speelt iedere leerling op zijn eigen niveau en kan het dus zo zijn dat ze andere opgaven maken dan waar ze op dat moment in het lesboek mee bezig zijn.

Waarom zijn de vogels van sommige domeinen niet (meer) zichtbaar?

In Words&Birds bestaat er een afhankelijkheid tussen de verschillende spellen. Sommige spellen in de basisomgeving zijn pas beschikbaar als een kind goed genoeg scoort op lagere domeinen. Dit betekent ook dat een vogel weer kan verdwijnen als de score op een lager domein is gezakt. Op deze manier worden spelers gemotiveerd om ook bij de lagere domeinen hun vaardigheid op voldoende niveau te houden.

Indien u dit wilt uitzetten kunt u de spelinstelling aanpassen en kiezen voor de Aangepaste spelomgeving. In de Aangepaste spelomgeving bestaat deze afhankelijkheid niet en zijn altijd die vogels beschikbaar die u heeft ingesteld. In deze korte uitlegfilm of deze instructie kunt u meer lezen over de spelinstellingen. In de bonusomgeving is er overigens ook geen afhankelijkheid tussen de verschillende spellen en kunnen de spelers altijd alle beschikbare spelletjes spelen.

Hoe worden spelers gemotiveerd binnen dit programma?

Spelers worden op meerdere manieren gemotiveerd om regelmatig te oefenen:

 • Door de adaptiviteit speelt elke speler altijd op zijn eigen niveau. Het programma zorgt ervoor dat de speler altijd zo’n drie kwart van de opgaven goed maakt. Hierdoor is de succeservaring en uitdaging voor iedereen gelijk.
 • Hoe beter de speler wordt, hoe meer vogels er verschijnen in de lucht. Wanneer er meerdere vogels van één soort bij komen weet een speler dat hij beter wordt en vooruitgang boekt. Zodra er te weinig geoefend wordt, gaan de vogels steeds lager en slomer vliegen en kunnen ze zelfs gevangen worden door de poes. Dit is voor spelers een teken dat ze dit spel weer moeten oefenen. Doen ze dit niet dan hebben ze geen toegang tot de bonuslucht.
 • Spelers verdienen muntjes met het spelen van de spellen. De scoringsregel is zo opgezet dat het aantal verdiende muntjes een beloning is voor de inzet van de speler, ongeacht zijn of haar capaciteiten. Hoe vaker een speler oefent hoe meer munten hij verdient. Hierdoor hebben alle gebruikers evenveel kans om muntjes te verdienen. Spelers kunnen hun muntjes omruilen voor prijzen en deze plaatsen in hun vogelnest.
 • Spelers kunnen in de bonusomgeving spelen wanneer ze voldoende geoefend hebben in de basisomgeving. In deze omgeving mogen ze helemaal zelf bepalen welke spelletjes ze spelen en hoe vaak, want de vogels worden niet ziek en zullen ook niet verdwijnen. Ze kunnen alleen in de bonusomgeving als ze alle beschikbare spellen in de basisomgeving voldoende hebben geoefend. Er mag geen vogel gevangen zijn door de poes. Op deze manier worden ze beloond voor het oefenen van de belangrijkste domeinen.
Techniek - gaat er iets mis?

Hoe kan ik de resultatenpagina printen?

U kunt de resultatenpagina gewoon afdrukken. Mocht u problemen ondervinden met het afdrukken in kleur, dan kunt u uw printerinstellingen raadplegen.

Het spel is niet volledig zichtbaar.

Wanneer spelletjes slechts gedeeltelijk worden weergegeven kan het zijn dat de resolutie van uw beeldscherm te laag is ingesteld. Words&Birds werkt optimaal bij een beeldschermresolutie van 1024 x 768 pixels of hoger. U kunt de beeldschermresolutie aanpassen in het configuratiescherm van uw computer. Veel browsers hebben een “volledige scherm modus” die met de F11-knop kan worden geactiveerd.

Wat heb ik nodig (in de klas) om gebruik te kunnen maken van Words&Birds?

Words&Birds werkt volledig via internet. Dit heeft het grote voordeel dat er geen installatie en onderhoud op scholen nodig is. U heeft dus alleen een computer, laptop of tablet met een internetverbinding nodig om met Words&Birds te werken.

Aan welke eisen moet mijn computer voldoen voor Words&Birds?

Voor Words&Birds is het ideaal om een computer te hebben, die niet ouder dan 2 jaar is. Uw browser moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Als u Internet Explorer gebruikt, moet u minimaal Internet Explorer 10 hebben. Voor een optimale gebruikerservaring adviseren wij Safari 6 of hoger, of een recente versie van Google Chrome of Firefox.
 • Javascript moet zijn ingeschakeld.
 • Een minimale beeldschermresolutie van 1024 x 768 pixels is vereist.

Wilt u zeker weten dat Words&Birds goed draait op uw computer of tablet alvorens u een abonnement afsluit? Klik dan hier om een demo account aan te maken en Words&Birds uit te proberen.

Werkt Words&Birds ook op de iPad?

Ja; dit is geen app, maar werkt gewoon door in te loggen op Words&Birds in je browser. De iPad versie kun je eenvoudig uitproberen door een demo account aan te maken op onze website en deze op jouw iPad te spelen.

Er werkt iets niet goed! Kan ik dit zelf verhelpen?

Wellicht, Words&Birds is namelijk continu in ontwikkeling. Hierdoor kan het zijn dat u niet de meest recente versie van Words&Birds in uw browser ziet. Dit kunt u verhelpen door de cache te legen. Klik hier om te lezen hoe dat moet in uw webbrowser.

Mijn gekozen wachtwoord wordt niet opgeslagen

We hebben onze wachtwoordeisen aangepast. Dit betekent dat ieder wachtwoord moet voldoen aan de volgende eisen:
– minimaal 12 tekens
– minimaal 1 hoofletter
– minimaal 1 kleine letter
– minimaal 1 symbool
– minimaal 1 cijfer

Onderwijs - voor wie en waarom?

Voor welke leeftijd is Words&Birds geschikt?

Words&Birds is geschikt voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De moeilijkheid van de opgaven van Words&Birds loopt per taalspel van makkelijk (groep 4 niveau) tot moeilijk (2e klas VO), zodat alle leerlingen op hun eigen niveau uitgedaagd worden.
Om te bepalen of Words&Birds aansluit bij uw wensen, kunt u een gratis demo account aanmaken. U kunt ook een aantal leerlingen laten spelen om te bekijken hoe zij het programma ervaren.

Op welke manier kan ik Words&Birds inpassen in mijn onderwijsschema?

 • U kunt Words&Birds op de weektaak zetten.
 • U kunt een aftekenlijst gebruiken waarbij leerlingen zelf de volgende leerling op de lijst roepen als zij klaar zijn.
 • Leerlingen kunnen zowel thuis als op school inloggen op Words&Birds . U kunt leerlingen dus ook de opdracht geven om thuis te oefenen.
 • U kunt een specifiek moment op de dag of in de week inplannen voor Words&Birds.
 • Words&Birds is geen instructieprogramma en is aanvullend op de taalmethodes. Uiteraard kunt u er wel voor kiezen om een gedeelte van het (digitale) oefenmateriaal van uw methode te laten vervangen door Words&Birds.
 • U kunt Words&Birds ook alleen aanschaffen voor een gedeelte van uw klas waarvan u denkt dat zij het meeste baat hebben bij het werken met Words&Birds.

Op welke manier past Words&Birds binnen het opbrengstgericht werken?

Opbrengstgericht werken betekent dat leerkrachten zich in het bijzonder op leeropbrengsten focussen om optimale ontwikkelings- en onderwijsresultaten te behalen bij alle leerlingen. Toetsresultaten spelen daarin een belangrijke rol, maar ook de dagelijkse praktijk van observeren van leerlingen en het nakijken van hun werk.
Words&Birds kan ingezet worden voor ‘opbrengstgericht onderwijs’ doordat het leerkrachten gedetailleerder informatie levert over de taalontwikkeling van leerlingen. Doordat Words&Birds alle gegevens automatisch opslaat en analyseert kunnen leerkrachten leerlingen goed volgen in hun ontwikkeling en houden ze meer tijd over voor individuele instructie.

Voldoet Words&Birds aan de doelstelling van passend onderwijs?

Words&Birds is adaptief. De moeilijkheid van de opgaven wordt automatisch aangepast aan de vaardigheid van de leerling. Dit maakt Words&Birds uitdagend voor zowel zwakke als (zeer) goede leerlingen. Words&Birds past op deze manier goed bij de doelstelling van passend onderwijs.

Voldoet Words&Birds aan het Europees Referentiekader voor talen?

De opgaven zijn gebaseerd op niveau A1, A2 en B1 van het Europees Referentiekader voor talen. Words&Birds geeft inzicht in de opgaven waarop een leerling, gezien zijn of haar vaardigheidsniveau, het meest onder verwachting scoort. Dit biedt snel inzicht in welke opgaven nog niet worden beheerst. Daarnaast worden de prestaties van leerlingen afgezet tegen leerlingen in dezelfde leeftijdsgroep of een gekozen leeftijdsgroep. Hierdoor wordt eenvoudig duidelijk hoe leerlingen presteren t.o.v. leerlingen uit dezelfde groep of een andere leeftijdsgroep.

Kan Words&Birds naast andere taalprogramma’s of taalmethodes worden gebruikt?

Words&Birds is een oefenprogramma en geen taalmethode met instructie. Words&Birds is methode-onafhankelijk waardoor het naast iedere taalmethode gebruikt kan worden voor het oefenen en volgen van de taalvaardigheden van leerlingen. Leerkrachten hebben de mogelijkheid om aan te geven welke domeinen ze belangrijk vinden en in elk geval geoefend moeten worden. In dit korte instructiefilmpje of deze instructie leest u hoe u dit kunt doen. Met deze mogelijkheid kan het ook goed in combinatie met een instructieles over een bepaald domein gebruikt worden.

Is Words&Birds hetzelfde als een leerlingvolgsysteem?

De kern van Words&Birds is het meetsysteem waarmee de ontwikkeling van leerlingen gevolgd wordt over tijd. Leerlingen kunnen op elk moment en zowel op school als thuis inloggen om te oefenen in Words&Birds. Hiermee kan Words&Birds een volgsysteem genoemd worden maar het is niet geheel vergelijkbaar met bijvoorbeeld het Cito leerlingvolgsysteem. De oefeningen in Words&Birds zijn namelijk geen toets met één toetsmoment onder gecontroleerde omstandigheden, zoals dat gebeurt bij de toetsen van leerlingvolgsystemen. Deze toetsen worden vaak slechts één of twee keer per jaar afgenomen.
Words&Birds is minder gecontroleerd, maar haalt zijn voordeel uit de hoge frequentie van de oefengegevens en het meetsysteem dat alles opslaat en inzichtelijk maakt. Deze frequente oefengegevens kunnen samen een gedetailleerd beeld geven van de ontwikkeling van een leerling. Daarnaast biedt Words&Birds leerkrachten en ouders inzicht in de sterke en zwakke punten van de leerlingen en de klas als geheel en de specifieke fouten die leerlingen maken.

Hoe kunt u als school ouders informeren over Words&Birds ?

Met deze brief voor ouders kunnen scholen ouders informeren over Words&Birds en Oefenweb.

Abonnement - hoe inschrijven en opstarten?

Wat is de prijs van een Words&Birds abonnement?

Oefenweb.nl hanteert een staffel voor de producten Rekentuin, Taalzee en Words&Birds. Met deze staffel betaalt u relatief minder bij afname van meer licenties, meer producten en een langere abonnementsduur. Bereken zelf uw prijs met onze rekenhulp.

Wij willen Words&Birds slechts voor een paar leerlingen van onze school afsluiten, kan dit?

U kunt zelf het aantal gebruikers kiezen waarvoor u een abonnement wilt afsluiten. Dit kan uw hele school zijn, maar ook een paar klassen of zelfs een paar kinderen. Voor alle abonnementen geldt dezelfde rekenregel: €30,- basisadministratiekosten + variabele licentieprijs per jaar. U kunt tussentijds uw abonnement uitbreiden. U betaalt dan €10,- basisadministratiekosten in plaats van €30,-. Bij een verlenging betaalt u weer €30,- basiskosten.

Kan ik als familie een Words&Birds abonnement afsluiten?

Ja dat kan. U heeft al een abonnement vanaf één licentie (toegang voor één speler tot één product). Bekijk de prijzen op onze prijzenpagina. Hierna kunt u direct doorgaan naar het bestelproces.

Ik heb als familie een Words&Birds abonnement aangeschaft, hoe nu verder?

 • stap 1: In de bevestigingsmail van uw bestelling staat uw gebruikersnaam en een link om uw wachtwoord aan te maken.
 • stap 2: Ga naar de backend en log in met uw eigen inloggegevens.
 • stap 3: Kies Beheer - Nieuwe speler om spelers toe te voegen.
 • stap 4: Om de inloggegevens van spelers op te zoeken kiest u Beheer – Spelerwachtwoorden.
 • stap 5: Uw kind logt in met zijn of haar eigen inloggegevens en kan gaan spelen in Words&Birds/Rekentuin/Taalzee

Deze stappen zijn uitgebreid omschreven in de Eerste keer gebruiken handleiding of in deFamilie gebruikerstips.

Ik heb als school een Words&Birds abonnement aangeschaft, hoe nu verder?

De school van mijn kind is gestopt met Words&Birds. Wat nu?

Als de school van uw kind is gestopt met Words&Birds zal de spelomgeving van uw kind niet langer beschikbaar zijn. U kunt ervoor kiezen om zelf een abonnement voor uw kind(eren) af te sluiten. U kunt ons vervolgens via de mail (info@oefenweb.nl) vragen de gegevens van uw kind van het schoolabonnement om te zetten naar uw familieabonnement. Hiervoor hebben we toestemming van de leerkracht of beheerder van de school nodig per mail.

Een bestelling plaatst u op deze pagina.

Ook bekijkt u hier welke prijs u betaalt voor een familieabonnement.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten.

Spelers: vraag aan je leerkracht of ouder wat je wachtwoord is.
Andere gebruikers: klik hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen.

Hoe kan ik mijn gebruikersnaam en of wachtwoord wijzigen?

Spelers: vraag aan je leerkracht of ouder of zij je wachtwoord willen wijzigen.
Andere gebruikers: Klik hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen door uw e-mailadres in te voeren, waarmee u bekend bent bij Words&Birds. Wanneer u bent ingelogd kunt u in de Oefenweb backend (beheerdersgedeelte Words&Birds) tevens uw gebruikersnaam aanpassen, onder Beheer - Gebruikers. Klik achter uw naam op Bewerk en pas het aan.

Hoe werkt de Couponcode op de bestelpagina?

Op de bestelpagina heeft u de mogelijkheid om het aantal Words&Birds, Rekentuin en Taalzee licenties in te vullen. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om hier een Couponcode in te vullen, indien u deze van ons heeft ontvangen. Het invullen van de Couponcode is uiteraard niet verplicht. Deze code verrekend automatisch een bijbehorende korting over het totaal bedrag van de bestelling.

Hoe kan ik betalen?

Er zijn diverse manieren waarop u een abonnement op Words&Birds kunt betalen, namelijk: iDeal, MasterCard, VISA, PayPal of d.m.v. overboeking.

Zodra u een bestelling gedaan heeft kunt u direct beginnen met spelen. Ook als u gekozen heeft voor overboeking.

Betalingen van abonnementen lopen via een administratiekantoor. Moet ik als beheerder nu toch het betaalproces doorlopen?

Als beheerder heeft u als enige de mogelijkheid om de betaling in gang te zetten. Dit kunt u doen door tijdens het bestelproces aan te geven op welke manier uw school wenst te betalen. Indien een andere persoon of organisatie verantwoordelijk is voor de betaling, kiest u voor de betaaloptie ‘overschrijven’. Vervolgens ontvangt u de factuur met betalingsinstructies per mail. Deze e-mail kunt u doorsturen naar de persoon of instantie die verantwoordelijk is voor de betaling.

Kan ik licenties omzetten naar licenties voor een ander product?

Nee, licenties zijn productgerelateerd. Heeft u bijvoorbeeld teveel Rekentuinlicenties, dan kunnen die niet worden omgezet in Taalzeelicenties. Extra licenties kunt u wel altijd aanvragen via een bijbestelling.

Hoeveel licenties heb ik nodig?

Een licentie is de toegang voor één speler tot één product. Voorbeeld: u wilt drie kinderen met Rekentuin en twee kinderen met Taalzee laten werken, dan heeft u drie Rekentuin- en twee Taalzeelicenties nodig.

Ik heb meerdere kortingscodes, kan ik deze combineren?

Het is bij ons niet mogelijk om meerdere kortingscodes te combineren. U kunt zelf de keuze maken welke kortingscode u gebruikt. Korting is altijd onder voorbehoud van druk- en zetfouten.